dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz Anafartalar Zaferinin yıl döneminde Çanakkaleye geldiğinde Şehitlikleri ziyareti esnasında Conkbayırında Çanakkale Muharebelerini ve Savaş alanlarını anlatırken.
aşağıda 2011 yılında yeniden düzenlenen 57.Alay Şehitliğimizin resmi bulunmaktadır.
ÇANAKKALE ŞEHİTLİKLERİ NASIL GEZİLİR,ZİYARET EDİLİR? ŞEHİTLİK GEZİ ALTERNATİFLERİ.
1: Otobüslerle gezi ve ziyaret.
Otobüslerle Çanakkale Şehitliklerine geldiğinizde yasalar gereği Alan kılavuzu, rehber almanız, Alan rehberleri eşliğinde gezmeniz gerekmektedir. Tur organize eden firmalardan bu alanda kendini yetiştirmiş kişiler olup, Normal bir Şehitlik ziyareti için 6 saat ve üzeri bir zaman gerekmektedir.Müzeler,alternatif şehitlik ziyaretlerini, gerçek şehit mezarlarını görmeyi rehberinizle görüşüp talep edebilirsiniz.
Ankara, Bursa,İzmir,İstanbul v.b yerlerden gelen ziyaretçilerimizin yoğun olarak şehitlikleri gezmek ve ziyaret etmek için gelen misafirlerimiz memnun bir şekilde şehirlerine gönmektedirler.
2:Özel Araçlarınızla Şehitlik Ziyareti ve Geziler.
en güzel geziyi, Özel araçlarınızla Çanakkale’ye geldiğinizde bölgeyi iyi bilen Rehber, Alan Kılavuzu alarak gezebilirsiniz. Aileniz ve dostlarınızla Çanakkale’de keyifli bir zaman geçirebilirsiniz . tarihi mekanları göremeyebilirsiniz.
özel aracınızla ve arkadaş grubunuzla Şehitlikleri gezebilirsiniz.Güzel ve keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.
Alan Kılavuzu, Rehber arkadaşlarımız sizleri istediğiniz saatte eceabat’ta, Kilitbahir’de karşılarlar ve istediğiniz saatte zamanınıza göre Çanakkale Şehitlik Turu yapabilirsiniz.
İstanbul,İzmir,Bursa üzerinden gelecek olan misafirlerimiz için sabah erken saatte çanakkale’ye gelerek şehitliği gezebilirsiniz.
Çanakkale Şehitlik turu programı için fikir edinmek ve bilgi sahibi olmak için sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çanakkale Savaşlarının(Kara savaşının) tamamına yakını Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde olmuştur. GYTMP Çanakkale ilinin karşı yakasında ECEABAT ilçesinin sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Çanakkale Şehitliklerinin bulunduğu bölgedeki Tarihi eserleri, Kaleleri, Tabyaları, Sembolik Şehitlikleri, Anıtları,Gerçek Şehit kabristanlarını, savaş müzelerini,1915 Çanakkale savaşının deniz ve kara savaşlarının yaşandığı alanları 7-8 saat içerisinde görebilir ve ziyaret edebilirsiniz.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Savaş alanlarını gezmek için 12 kişi ve üzerindeki gurupların Alan Kılavuzu almaları kanun gereğidir. Grupların Çanakkale’ye gelmeden önce bu alanda yetki ve belge sahibi bir Alan Kılavuzu, bir Rehber ile iletişime geçebilirsiniz.
500 Tane Alan Kılavuzu ve Rehber Şehitlik alanlarında mevcut olup bölgeye gelecek ziyaretçilerimize yardımcı olabilmek için beklemektedirler.
Çanakkale’ye ,ecdadının yattığı yerleri ve Çanakkale Destanını yazdığı toprakları, ÇANAKKALE GEÇİLMEZ dedirttikleri kutsal toprakları görmeye gelen ziyaretçilerimizin Şehitler abidemizi görmeli ve gezmeliler.
Aşağıda sağda heryıl 25 Nisan sabahı Anzaclar şafak ayini yaparken,son yıllarda Üniversite öğrencilerimiz ellerinde Türk bayraklarıyla 57.Alayın son yolculuğuna yürüdüğü yolu Bigalı köyü civarından Conkbayırını ve Kilidbahirdeki Dur Yolcu anıtı.
DUR YOLCU
Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir!…
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,
Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda
İstiklal uğrunda, namus yolunda,
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir!
Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğduğu sele,
Mübarek kanını kattığı yerdir!…
Düşün ki kahrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin,
Bir harbin sonunda bütün milletin,
Hürriyet zevkini tattığı yerdir!…
Çanakkale Şehitliklerimizin tamamına yakını ve savaş alanları ECEABAT’ta bulunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisindedir.